keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Huomionarvoisia raportteja Suomesta (Mukavaa laskiaista!)

Mediaa on etenkin viimeisen parin kuukauden ajan riivannut poikkeuksellisen kova asuntopropagandan aalto. 

Pankit, välittäjät ja rakennusfirmat ovat kilvan julkaisseet eri tiedotusvälineissä omia etujaan ajaakseen ja kauppaa vauhdittaakseen toinen toistaan imelämpiä "ennusteita" siitä, kuinka asuntojen hinnat Suomessa kuulemma nousevat kovasti -ja tietysti ikuisesti (ks. "Tsunami asuntomarkkinoilla"). Tämä luonnollisesti on todellisuudessa vain hyvä merkki, sillä kyseinen epätoivon propaganda varmistaa hintojen olevan iloisessa pulkkamäessä.

Nyt on kuitenkin tapahtunut jotakin dramaattista. Kreikan jo upotessa hautaansa, on myös Suomen asuntokupla alkanut saada kansainvälistä huomiota! Miltä sitten näyttää Suomen kaikelle talouskaakokselle immuunit, velkakuplalla pyörivät lekaharkkomarkkinat, joissa velkaa ei vain voi olla liikaa ? 

No lyhyesti tältä: 

Ilmaa asuntokuplassa on maan laajuisesti keskinmäärin jopa 22% prosenttia: "Suomessa on 22 prosentin asuntokupla"

Suomen velkakuplalla korkeuksiin pyörivä asuntoralli, sekä rajusti hiipuva talous ovatkin tarkemmin laskettuna todella huono yhdistelmä: "Tuore raportti varoittaa, että 12 EU-maata on vaarassa ajautua kriisiin"

Näitäkään sinun ei olisi koskaan haluttu näkevän. Toivoittavasti ne päätyvät mahdollisimman monen suomalaisen silmien eteen, jolloin yhä harvempi enää hyväuskoisena kuuntelee sanaakaan pankin, välittäjien, tai rakennusfirmojen yrityksiä vedättää ihmiset ostamaan 22% ylihintaisia asuntoja. 1 kommentti:

 1. Kirjoitit:
  "Pankit, välittäjät ja rakennusfirmat ovat kilvan julkaisseet eri tiedotusvälineissä omia etujaan ajaakseen ja kauppaa vauhdittaakseen toinen toistaan imelämpiä "ennusteita"

  Eivät nuo tahot mitään julkaise, vaan kyllä tiedotusvälineet valitsevat mitä julkaisevat, ketä uskovat ja kenelle antavat tilaa.

  Minusta kyllä julkisuudessa on ollut puheenvuoroja moneen suuntaan, enkä osaa nähdä vedätystä kokonaisuutena. Totta kai eri tahot viestivät oman etunsa kannalta, etenkin kiinteistövälittäjät. Aikuiset kansalaiset toivottavasti ovat sen verran medialukutaitoisia, että ymmärtävät eri intressiryhmien viestien taustat.

  Mitä taas tulee asuntojen hintoihin, eihän tässä välttämättä koeta yhtä Suomen kehitystä, vaan muuttotappioalueilla kehitys voi olla aivan toinen kuin alueilla, joihin muuttaa jatkuvasti lisää ihmisiä.´

  Eikä se ennustaminen ole kenellekään helppoa. Naapurissani asui aikoinaan Nordean (tosin silloin se taisi olla vielä Merita) johtaja, joka myi kämppänsä ja muutti vuokralle, koska "asuntojen hinnat romahtavat pian ja ostan sitten asunnon halvalla".

  Tämä pankin kehitysjohtaja odottelee kenties vieläkin sitä hintaromahdusta. Tuon vuoden 2001 jälkeen hinnat ovat kasvukeskuksissa vain nousseet.

  VastaaPoista